Sellerijuurt (Apium graveolens var. rapaceum): Toiteväärtus ja tervisehüved
Sissejuhatus
Sellerijuur (tuntud ka kui sellerikress) on Apium graveolens sort, mida kasvatatakse selle sõlmelise, aromaatse juure pärast. Vahemeremaalt pärit sellerijuurt on sajandeid hinnatud traditsioonilises Euroopa ja Lähis-Ida meditsiinis. Sellel on õrn, kergelt mullane maitse ning seda tarbitakse tavaliselt keedetult, toorelt salatites või mahlana. Värske mahlana annab see kontsentreeritud toitaineid ja fütokeemilisi ühendeid, millel võivad olla tervist toetavad mõjud. Kaasaegses toitumises on sellerijuure mahl saanud tunnustust oma potentsiaali eest toetada südame-veresoonkonna, seedimise ja neerude funktsiooni. Külmpressimine säilitab õrnad bioaktiivsed ühendid, pakkudes mugavat viisi funktsionaalsete taimsete toitainete igapäevasesse menüüsse lisamiseks.
Aktiivsed ühendid
-
Ftaliidid (nt 3-n-büütülftaliid)Need aromaatsed ühendid annavad sellerile selle iseloomuliku lõhna ning aitavad kaasa veresoonte laienemisele ja vererõhu alandamisele [1].
-
Flavonoidid (nt apigeniin, luteoliin): Sellerijuurel on flavonoide, millel on antioksüdantne ja põletikuvastane toime [2].
-
Polüfenoolid ja fenoolhapped: Sisaldab ka kofeiinhapet ja feruulhapet, mis aitavad neutraliseerida vabu radikaale [2].
-
Apiuman: Polüsahhariid, mis on tuntud oma immuunmoduleerivate ja põletikuvastaste omaduste poolest [2].
-
Kaalium ja teised mineraalid: Sellerijuur on looduslik kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi allikas, mis on oluline südame-veresoonkonna ja lihaste funktsiooni jaoks [1].
-
Kiud: Mahl filtreerimata sellerijuurest sisaldab toidukiudaineid, mis toetavad seedimise tervist. See kiud aitab kaasa soolestiku liikumisele, mikrobioomi tasakaalule ja täiskõhutundele.
Teaduslikult toetatud tervisega seotud eelised
-
Vererõhu reguleerimine: Sellerijuure ftaliidid aitavad lõõgastada veresoonte silelihaseid ja soodustavad vereringet. Kliinilised uuringud näitavad, et selleri seemne ekstrakt võib vähendada nii süstoolset kui ka diastoolset vererõhku, pakkudes loomulikku alternatiivi või täiendust ravimteraapiale [1].
-
Seedimise tervis: Selleri kiudained ja polüfenoolid toetavad regulaarset seedimist ja soolestiku kaitset. Loomkatsetes vähendas selleriekstrakt haavandite teket ja mao põletikku. Selle mõrud ühendid võivad samuti stimuleerida sapieritust ja parandada rasvade seedimist [2].
-
Neerude ja kuseteede tugiSeller toimib kerge diureetikumina, suurendades uriini väljutamist ja toetades kuseteede tervist. Ekstraktid näitasid ka ennetavat toimet kaltsiumoksalaadi neerukivide vastu rottidel, mis viitab sellele, et seller võib aidata liigsete soolade väljutamisel ja kivide tekkimise ennetamisel [3].
-
Põletikuvastased omadused: Apigeniin ja apiumaan vähendavad süsteemset põletikku, reguleerides immuunvastuseid. Need ühendid vähendavad põletikulisi tsütokiine nagu IL-1β ja suurendavad IL-10, pakkudes tuge põletikuliste seisundite, näiteks artriidi ja autoimmuunsete tasakaalutuste korral [4].
-
Antioksüdantne kaitse: Selleriekstrakt parandab rakkude antioksüdantset seisundit, suurendades ensüümide aktiivsust ja vähendades oksüdatiivset kahjustust. See stimuleerib antioksüdantsete ensüümide nagu SOD, CAT ja GPx aktiivsust, aidates võidelda oksüdatiivse stressi vastu, mis on põhjustatud saastest, töödeldud toitudest või kroonilisest haigusest [4].
-
Kolesterool ja lipiidide ainevahetusUuringud näitavad, et selleriekstrakt võib alandada LDL-kolesterooli ja triglütseriide ning tõsta HDL-i, toetades südame tervist. See lipiide reguleeriv toime võib tuleneda selleri kiudainetest, fütosteroolidest ja polüfenoolide sisalduse tõttu, mis takistavad kolesterooli imendumist soolestikus [4].
-
Maksakaitse: Maksatoksilisuse mudelites vähendas sellerijuure ekstrakt maksaensüümide taset ja parandas koe struktuuri. See hepatoprotektiivne toime on seotud selleri antioksüdantsete ja põletikuvastaste ühenditega, muutes selle õrnaks, kuid tõhusaks toeks detoksifikatsiooniprotokollide ajal [4].
Kuidas tarbida
Sellerijuure mahl võib tarbida värskelt või segatuna teiste köögivilja- või puuviljamahladega. Seda võib nautida tühja kõhuga või päeva jooksul mineraalainetega rikastava joogina. Sellerijuurt on samuti maitsev toorelt riivitud salatitesse, röstitult või püree kujul. Küpsetamine suurendab magusust, säilitades samal ajal olulised toitained. Külmpressitud mahl säilitab aktiivsete ühendite täieliku profiili ja pakub mugavat tarbimisviisi. Valige võimalusel orgaaniline mahl või värske tooraine, et vältida pestitsiidijääke.
Viited
-
Shayani Rad M., Moohebati M., Mohajeri S.A. (2022). Selleri (Apium graveolens) seemneekstrakti mõju hüpertensioonile: juhuslikustatud, kolmekordse pimedusega, platseebokontrolliga, ristuv kliiniline uuring. Fütoteraapia uurimus, 36(7), 2889–2907. DOI: 10.1002/ptr.7469
-
Al-Howiriny T., Alsheikh A., Alqasoumi S., jt. (2010). Selleri maohaavandivastased, sekretsiooni pärssivad ja tsütoprotektiivsed omadused rottidel. Farmatseutiline bioloogia, 48(7), 786–793. DOI: 10.3109/13880200903280026
-
Stiani S.N., Syahidah F.M., Fikriani H., Subarnas A., Rusdiana T. (2020). Apigeniini ja selleriekstrakti antikalkulaarne aktiivsus etüleenglükooliga indutseeritud rottidel. Apteekri ja bioallikate teadusajakiri, 12(1). DOI: 10.4103/jpbs.JPBS_202_19
-
Khairullah A.R., Solikhah T.I., Ansori A.N.M., jt. (2021). Ülevaade Apium graveolens'i (selleri) farmakoloogilistest ja terviseaspektidest: uuendus. Süsteemsed ülevaated apteegis, 12(1), 606–612. PMC: PMC5871295
Jäta kommentaar