-
Acai marjad (Euterpe oleracea): antioksüdantiderikas puuvili südamele, ajule ja ainevahetusele
Sissejuhatus
Acai marjad on väikesed, tumelillad Euterpe oleracea palmi viljad, mis on pärit Amazonase vihmametsast. Traditsiooniliselt tarbitud põlisrahvaste poolt energia ja toitumise saamiseks, on acai saavutanud ülemaailmse populaarsuse kui „supervili“, eriti mahlade, smuutide ja külmkuivatatud pulbrite kujul. Selle rikkalik antioksüdantide sisaldus ja rasvhapete profiil teevad sellest marjade seas ainulaadse. Acai mahl ja mass on üha enam uuritud nende võime tõttu toetada südame-veresoonkonna funktsiooni, kognitiivset tervist ja ainevahetuse tasakaalu.
Aktiivsed ühendid
-
Antotsüaniinid (eriti tsüanidiin-3-glükosiid): Tõhusad antioksüdandid, mis annavad acai-le sügava lilla värvuse ja aitavad neutraliseerida vabu radikaale [1].
-
Polüfenoolid ja flavonoidid: Kaasa arvatud katehhiinid ja proantotsüanidiinid, mis aitavad kaasa acai põletikuvastastele, veresooni kaitsvatele ja närve kaitsvatele omadustele [2].
-
Monoküllastumata rasvad (oleiinhape): Acai mass on rikas tervislike rasvade poolest, peamiselt oomega-9, mis toetavad südame-veresoonkonna tervist ja lipiidide ainevahetust [3].
-
Omega-6 rasvhapped: Aita kaasa rakumembraani vedelikkusele ja põletiku reguleerimisele.
-
Vitamiin E ja mikrotoitained: Kaasa arvatud kaltsium, magneesium, tsink ja raud, mis toetavad ensümaatilisi ja antioksüdantseid funktsioone.
-
Toidukiud: Esineb massis ja aitab seedimise ning soolte tervise parandamisel.
Teaduslikult toetatud tervisega seotud eelised
-
Antioksüdantide võimekus ja rakkude kaitse: Acai kuulub kõrgeima ORAC (hapnikuradikaalide neeldumisvõime) toitude hulka. Selle antotsüaniinid ja polüfenoolid on näidanud võimet neutraliseerida vabu radikaale, vähendada lipiidide peroksüdatsiooni ning kaitsta DNA kahjustuste eest in vitro ja in vivo [1].
-
Põletikuvastased mõjud: Acai ekstraktid pärsivad põletikulisi markereid nagu TNF-α, IL-6 ja NF-κB. Need omadused võivad aidata leevendada kroonilist põletikku, mis on seotud südame-veresoonkonna haiguste, rasvumise ja neurodegeneratsiooniga [2].
-
Südame-veresoonkonna tervis: Acai polüfenoolid parandavad endoteli funktsiooni, vähendavad veresoonte oksüdatiivset stressi ning aitavad alandada kogu kolesterooli ja LDL taset. Loomkatsetest nähtub, et acai viljaliha kaitseb südame remodelleerimise ja isheemilise kahjustuse eest [4].
-
Kognitiivne tugi ja neurokaitse: Acai fenoolid kaitsevad neuroneid oksüdatiivse kahjustuse eest ja pärsivad amyloid-β agregatsiooni laboris tehtud uuringutes. Vananevates loomamudelites parandas acai lisand mälu, õppimise ja ruumilise navigeerimise võimet [5].
-
Ainevahetuse ja veresuhkru reguleerimine: Nii inimeste kui ka loomade uuringutes parandas açaí tarbimine insuliinitundlikkust ja vähendas paastuglükoosi taset. Ühes kliinilises uuringus näidati olulist veresuhkru, insuliini ja lipiidide taseme langust pärast 30-päevast açaí viljalihatarbimist [6].
-
Soole mikrobioomi modulatsioon: Acai kiudained ja polüfenoolid võivad toetada soolte tervist, suurendades kasulike bakterite hulka ja parandades lühikese ahelaga rasvhapete tootmist, kuigi inimandmed on veel väljatöötamisel [7].
-
Nahk ja vananemisvastased mõjud: Acai antioksüdandid kaitsevad dermaalseid fibroblaste UV-kiirgusest tingitud oksüdatiivse stressi eest ja soodustavad haavade paranemist rakumudelites. Need mõjud võivad aidata kaasa vananemisvastastele omadustele, kui neid tarbitakse regulaarselt või kantakse kohapeal [8].
Kuidas tarbida
Acai tarbitakse tavaliselt mahla, külmutatud massi või pulbrina. Värskelt pressitud või külmprotsessitud mahl säilitab kõrgeima antotsüaniini sisalduse. Acai kausid ja smuutid ühendavad külmutatud massi teiste puuviljade ja seemnetega. Toidulisandite vormid hõlmavad külmkuivatatud kapsleid ja ekstrakte, mis on standardiseeritud polüfenoolide või antotsüaniini sisalduse järgi. Acai mahla segatakse sageli banaani, mango või õunaga tasakaalu ja biosaadavuse tagamiseks või muude funktsionaalsete mahladega.
Viited
-
Schauss, A. G., Wu, X., Prior, R. L., jt (2006). Antioksüdantne võimekus ja muud bioaktiivsed omadused külmkuivatatud Amazonase palmi marjas (Euterpe oleraceae Mart.) (acai). Põllumajandus- ja Toidukeemia Ajakiri, 54(22), 8604–8610.
-
Fragoso, M. F., Romualdo, G. R., Ribeiro, D. A., jt (2018). Acai kaitsev roll ainevahetushäirete, südame-veresoonkonna haiguste ja vähi vastu. Toiduteaduse rahvusvaheline, 108, 121–132.
-
Lichtenthaler, R., Rodrigues, R. B., Maia, J. G. S., jt (2005). Euterpe oleracea Mart. kogutoksandi neutraliseerimise võime (acai) pulp: Võrdlus teiste puuviljadega. Rahvusvaheline Toiduteaduste ja Toitumise Ajakiri, 56(1), 53–64.
-
Oliveira, C. B., Monteiro Souza, M. A., jt. (2017). Açaí (Euterpe oleracea Mart.) viljaliha parandab oksüdatiivset stressi ja südamefunktsiooni rottidel, kellel on müokardiinfarkt. Rakendusfüsioloogia, toitumine ja ainevahetus, 42(9), 970–976.
-
Poulose, S. M., Fisher, D. R., Bielinski, D. F., jt (2012). Antotsüaniinirikas acai mass parandab vananevate hiirte kognitiivset ja motoorset funktsiooni. Vanus, 34(3), 655–668.
-
Udani, J. K., Singh, B. B., Barrett, M. L., jt (2011). Acai puuviljamahla mõju metaboolsetele parameetritele inimeste pilootuuringus. Toitumisajakiri, 10, 45.
-
Rehman, S., O’Shea, D., jt (2021). Acaivili polüfenoolide mõju soolestiku mikrobioomile: pilootuuring inimestel. Toitained, 13(2), 467.
-
Araujo, J. R., Goncalves, P., Martel, F. (2015). Acai (Euterpe oleracea Mart.): fütokeemiline ja farmakoloogiline ülevaade. Fütoteraapia uurimus, 29(6), 959–969.
-
Acai marjad: antioksüdantiderikas puuvili südamele, ajule ja ainevahetusele

Jäta kommentaar