Ingelhein (Zingiber officinale): funktsionaalsed juur ja mahla eelised
Sissejuhatus
Ingver (Zingiber officinale) on troopiline õistaim, mille risoomi (maa-alune vars) on kasutatud tuhandeid aastaid Ayurveda, Hiina ja kreeka-araabia meditsiinis. Pärit Kagu-Aasiast, on ingveril iseloomulik vürtsikas-aroomiline maitse ning seda tarbitakse laialdaselt üle maailma toiduvürtsina, ravimtaimeteena ja üha enam ka värske mahlana. Ingverimahla hinnatakse mitte ainult selle maitse tõttu, vaid ka kõrge bioaktiivsete ühendite kontsentratsiooni tõttu, mis aitavad kaasa laiale tervisehüvede valikule, sealhulgas põletikuvastasele, seedimist toetavale ja ainevahetust soodustavale toimele.
Aktiivsed ühendid
-
Gingeroolid ja šogaolid: Peamised bioaktiivsed ained värskes ja kuivatatud ingveris. 6-gingerool on peamine ühend värskes ingveris, samas kui shogaolid tekivad kuivatamise käigus ning on teravamad ja tugevamad [1].
-
Zingerone: Kokkamisel tekkinud; aitab kaasa nii maitsele kui ka antioksüdantsetele mõjudele [2].
-
Eeterlikud õlid: Sealhulgas zingibereen, kurkumene ja β-bisaboleen, mis pakuvad antimikroobseid ja põletikuvastaseid omadusi [3].
-
Fenoolühendid: Aitavad kaasa antioksüdantsele aktiivsusele ja rakkude kaitsele.
-
Vitamiinid ja mineraalid: Ingverimahl sisaldab väikestes kogustes magneesiumi, kaaliumi, vitamiini B6 ja vitamiini C.
Teaduslikult toetatud tervisega seotud eelised
-
Põletikuvastane toime: Gingeroolid pärsivad põletikulisi markereid nagu TNF-α, IL-6 ja COX-2. Kliinilised uuringud on näidanud, et ingveriekstraktid vähendavad valu ja jäikust osteoartriidi ja reumatoidartriidiga inimestel [4]. See teeb ingverimahlast loodusliku alternatiivi madala astme kroonilise põletiku juhtimiseks.
-
Seedimise toetamine ja iivelduse leevendamine: Ingver on üks enim uuritud looduslikke abinõusid iivelduse vastu. Meta-analüüsid kinnitavad, et ingver vähendab oluliselt iiveldust ja oksendamist raseduse, keemiaravi ja operatsioonijärgse taastumise ajal [5]. See stimuleerib ka sülje ja sapipõie tootmist, parandades seedimist. Seda saab segada ka erinevate mahladega, et suurendada mõju.
-
Antioksüdantne kaitse: Ingveri polüfenoolid neutraliseerivad vabu radikaale ja suurendavad endogeensete antioksüdantsete ensüümide, nagu glutatioonperoksüdaas (GPx) ja superoksiiddismutaas (SOD), aktiivsust. See aitab vähendada oksüdatiivset stressi ja rakkude kahjustusi [6].
-
Ainevahetuse ja veresuhkru reguleerimine: Ingel on näidatud, et see alandab paastunud veresuhkrut ja parandab insuliinitundlikkust 2. tüüpi diabeediga inimestel. Ühes kliinilises uuringus tõi igapäevane ingveri lisamine kaasa märkimisväärse HbA1c ja insuliiniresistentsuse skooride vähenemise [7].
-
Südame-veresoonkonna tervis: Ingveri võime vähendada trombotsüütide agregatsiooni ja parandada lipiidide profiili (madalam LDL, triglütseriidid) võib toetada südame tervist. Mõned uuringud viitavad, et ingver võib mõõdukalt alandada vererõhku ja parandada vereringet [8].
-
Immuunmodulatsioon ja antimikroobne toime: Ingveri (ka segatuna teiste mahladega) ühendid on näidanud antibakteriaalset, viirusevastast ja seenevastast aktiivsust. See võib pärssida patogeenide nagu E. coli, Salmonella ja Candida albicans kasvu ning samal ajal modulaarida immuunrakkude vastuseid [9].
-
Valu ja lihaste taastumine: Spordis ja füsioteraapias on ingverit kasutatud hilinenud lihasvalu (DOMS) vähendamiseks ja taastumise kiirendamiseks pärast intensiivset treeningut. Selle valuvaigistavad ja põletikuvastased mehhanismid mängivad olulist rolli [10].
Kuidas tarbida
Värsket ingverimahla võib võtta väikestes "shots"-ides (10–30 ml), lisada smuutidesse või segada ürditeedesse ja funktsionaalsetesse jookidesse. Mahl segatakse sageli sidruni, mee või kurkumiga sünergistlike efektide saavutamiseks. Ingverit võib tarbida ka kuivatatud või pulbrina, või tinktuuride, kapslite või ekstraktidena. Külmpressitud ingverimahl säilitab kõrgeima ingveroolide taseme ning on kõige parem tarbida toorelt või õrnalt töödeldult.
Viited
-
Mao, Q.-Q., Xu, X.-Y., Cao, S.-Y., jt (2019). Ingveri bioaktiivsed ühendid ja bioloogilised funktsioonid. Fütoteraapia uurimus, 33(3), 592–608.
-
Masuda, Y., Kikuzaki, H., Hisamoto, M., jt. (2004). Antioksüdantsed ühendid ingverist. Põllumajandus- ja Toidukeemia Ajakiri, 52(9), 2522–2527.
-
Stoilova, I., Krastanov, A., Stoyanova, A., jt. (2007). Ingveri eeterliku õli antioksüdantne aktiivsus. Toidukeemia, 102(3), 764–770.
-
Bartels, E. M., Folmer, V. N., Bliddal, H., jt (2015). Ingveri tõhusus ja ohutus osteoartriidi korral: RCT-de süstemaatiline ülevaade ja metaanalüüs. Osteoartriit ja kõhr, 23(1), 13–21.
-
Viljoen, E., Visser, J., Koen, N., jt (2014). Süsteemne ülevaade ja metaanalüüs ingveri mõjust iiveldusele ja oksendamisele raseduse ajal. Toitumisajakiri, 13(1), 20.
-
Ghasemzadeh, A., Jaafar, H. Z. E. (2013). Ingveri antioksüdantne aktiivsus. Rahvusvaheline molekulaarteaduste ajakiri, 14(2), 3288–3303.
-
Mozaffari-Khosravi, H., jt (2014). Ingveripulbri lisamise mõju insuliiniresistentsusele ja glükeemilistele näitajatele 2. tüüpi diabeediga patsientidel: juhuslikustatud, topeltpime, platseebokontrolliga uuring. Täiendavad teraapiad meditsiinis, 22(1), 9–16.
-
Alizadeh-Navaei, R., Roozbeh, F., Saravi, M., jt. (2008). Ingveri mõju lipiiditasemetele uurimine. Saudi Arstiteaduslik Ajakiri, 29(9), 1280–1284.
-
Sekiwa, Y., Kubota, K., Kobayashi, A. (2000). Uute glükosiidide isoleerimine ingverist ja nende antimikroobne aktiivsus. Bioteadus, biotehnoloogia ja biokeemia, 64(11), 2462–2466.
-
Black, C. D., Herring, M. P., Hurley, D. J., jt (2010). Ingver (Zingiber officinale) vähendab lihasvalu pärast ekstsentrilist treeningut. Valuajakiri, 11(9), 894–903.
Jäta kommentaar